SPELREGELS

Toernooireglement:

 1. Elke vereniging dient zich ‘s ochtends bij aankomst op het sportpark te melden bij het wedstrijdsecretariaat.
 2. De wedstrijden worden gespeeld volgens het reglement van de KNVB.
 3. De wedstrijden worden zoveel mogelijk geleid door scheidsrechters van de KNVB of vereniging.
 4. Er is een damestoernooi (met teams van 7 op een half veld en een toernooi voor heren en gemengde teams (met teams van 11 op een heel veld).
 5. Alle teams worden geacht met hetzelfde aantal spelers de wedstrijd te spelen, tenzij er een deelnemer door de scheidsrechter van het veld is gestuurd.
 6. Er mag onbeperkt gewisseld worden.
 7. In geval van (nagenoeg) gelijke shirts moet het team dat als thuisploeg in het programma staat vermeld, hesjes/shirts binnenstebuiten dragen.
 8. Het eerstgenoemde team trapt af, het andere team kiest de speelhelft.
 9. De wedstrijden duren 1 x 18 minuten voor alle poules halverwege wordt er van speelhelft gewisseld er is geen pauze. De wedstrijden beginnen en eindigen met een centraal (fluit)signaal.
 10. Ieder team dient 5 minuten voor aanvang van de te spelen wedstrijd aanwezig te zijn bij het desbetreffende veld. Indien een team niet tijdig aanwezig is, dan verliest het de wedstrijd reglementair met 3-0.
 11. Bij het scoren in het doel op een juiste wijze (door scheidsrechter goedgekeurd) krijgt het team één punt. Wie aan het eind van de wedstrijd de meeste punten heeft, wint. Bij een gelijk aantal punten is er een gelijkspel.
 12. In de groepsfase is er sprake van het behalen van punten door wedstrijden te winnen of gelijk te spelen.
 13. De eindstand in de poule wordt als volgt bepaald:
  1. Wedstrijdpunten (winst 3 punten, gelijk 1 punt, verlies 0 punten)
  2. Doelsaldo
  3. Strafschoppen. Er worden 5 strafschoppen genomen door 5 verschillende spelers/ speelsters. Is de stand daarna nog gelijk dan worden er 1 om 1 strafschoppen genomen tot de beslissing valt.
 14. Alle poulewinnaars en beste 2e teams uit de poule gaan door naar de volgende ronde.
 15. Bij kwartfinales, halve finales en finales is geen gelijkspel mogelijk. Na de speeltijd worden per team vijf penalty’s genomen. Wie na vijf penalty’s de meeste goals heeft gemaakt, wint de wedstrijd. Bij een gelijkspel na vijf penalty’s wordt net zo lang doorgegaan tot er een verschil van één goal gemaakt is.
 16. Wanneer er sprake is van onacceptabel gedrag, geweld of zichtbaar onder invloed zijn, kan deelname van de rest van het toernooi uitgesloten worden op last van de scheidsrechter en toernooiorganisatie.
 17. De scheidsrechters beoordelen een situatie altijd naar eigen inschatting. De scheidsrechter heeft hierin ALTIJD gelijk.
 18. Gegronde protesten op een wedstrijd kunnen altijd worden ingediend bij de toernooileiding, echter de toernooileiding heeft de eindbeslissing.
 19. Buitenspel: Als een aanvallende speler voorbij de denkbeeldige breedtelijn is van de laatste verdediger op de speelhelft van de tegenstander, staat deze speler buitenspel op het moment dat een medespeler de bal hier naartoe schiet. Deze regel voorkomt een oneerlijk voordeel in afstand naar de keeper en het balletje-afwachten waarbij een aanvaller dicht bij de keeper blijft staan als het spel verderop aan de gang is.
 20. Penalty: Als er een overtreding wordt gemaakt binnen het strafschopgebied ontvangt de gedupeerde een strafschop, ook wel penalty genoemd. Bij een penalty mag een speler naar keuze uit het elftal één tegen één tegen de keeper een schot op het doel doen vanaf de penalty stip.
 21. Vrije trap: Dit is een trap vanaf een plek buiten het strafschopgebied als er een overtreding is gemaakt. Vrije trappen mogen geblokt worden op afstand en de andere spelers mogen tussen doel en keeper staan. Een vrij trap kan direct of indirect (als voorzet naar een andere speler) genomen worden.
 22. Corner: Een corner of hoekschop is een trap vanaf de hoek bij het vijandige doel. Een corner wordt verdiend als de bal via de tegenstander over de achterlijn bij de keeper van de tegenstander uit het veld gaat.
 23. Ingooi: Is het gooien van de bal vanaf de zijlijn. De ingooi wordt toegekend aan het team dat niet als laatste de bal heeft geraakt als deze over de zijlijn uit het spel is gegaan.
 24. Gele kaart: Bij een overtreding kan een scheidsrechter, naast een vrije trap of penalty, een officiële waarschuwing geven door middel van een gele kaart. Een gele kaart betekent dat de speler vijf minuten van het veld moet, bij een tweede gele kaart in de wedstrijd krijg je de rode kaart.
 25. Rode kaart: Bij een rode kaart moet een speler het veld verlaten en mag deze niet vervangen worden door een wisselspeler. De ploeg speelt vanaf dat moment met een speler minder. Bij een zware overtreding kan een scheidsrechter besluiten om direct een rode kaart te geven. Een rode kaart volgt ook altijd na een tweede gele kaart.
 26. In alle gevallen waarin dit toernooireglement niet voorziet, beslist het wedstrijdsecretariaat c.q. de toernooileiding.
 27. Wangedrag: Spelers en speelsters die zich hoe dan ook misdragen, worden zonder pardon door de organisatie van het sportpark verwijderd.
 28. Bij de wedstrijden zal ieder team een assistent scheidsrechter moeten leveren (een vlagger). Ons verzoek is dit te laten gebeuren door iemand die op de hoogte is van de spelregels.
 29. De organisatie stelt zich niet aansprakelijk voor verlies en/of diefstal van eigendommen van deelnemende teams.

 

Op de grasvelden is het niet toegestaan om:

 1. de velden te betreden met stalen noppen. Platte zolen worden afgeraden.
 2. te roken.
 3. vuur en hete voorwerpen mee op het veld te nemen.
 4. glaswerk, kauwgum en etenswaren mee op het veld te nemen.
 5. honden en andere dieren op het veld toe te laten.

Enkele mededelingen:

 • C.S.V. Oranje Blauw en Doornroosje stellen zich niet aansprakelijk voor verdwijning en/of vernieling van eigendommen van derden. Bij nawijsbare vernielingen in en/of rondom het sportcomplex of elders zal de veroorzaker/veroorzaakster aansprakelijk gesteld worden voor de kosten van vervanging of herstel.
 • Op het sportpark is beperkte kleedgelegenheid aanwezig voor alle teams. Kleedkamers zullen dus gedeeld moeten worden met meerdere teams. Wij vragen je begrip hiervoor en verzoeken iedereen de lokalen netjes te houden en rekening te houden met elkaar.
 • Op het terrein is een EHBO-post aanwezig.
 • Hou het sportpark schoon en deponeer je afval in de afvalbakken.
 • Gevonden voorwerpen kunnen afgegeven worden bij het toernooisecretariaat.

Laten we er vooral een mooi toernooi van maken met z’n allen!